Verkiezingen Kenia verlammen Nederlandse ondernemers

Jorge Groen. De Aalsmeerse kassenbouwer Bosman stelt de beslissing over de bouw van een fabriek in Kenia uit tot na de verkiezingen maart 2013. Die verlammen ook andere Nederlandse ondernemers in het Afrikaanse land.

In 2007 braken ongeregeldheden uit nadat de uitslag van de Keniaanse parlementsverkiezingen werd betwist door oppositieleider Raila Odinga. Daarbij kwamen 1.300 Kenianen om het leven en sloegen ruim 300.000 anderen op de vlucht.

Volgens de Nederlandse ambassade in Kenia nemen de politieke spanningen in aanloop naar de verkiezingen toe, en stijgt de kans op geweld en ongeregeldheden. In augustus vielen 200 doden bij een ruzie tussen twee stammen over landbouwgrond en vorige maand ontplofte een bom in een bus in de hoofdstad Nairobi.

Door de instabiliteit stelt de Aalsmeerse kassenbouwer en installateur Bosman (95 werknemers, omzet in 2010 € 7,3 mln) de beslissing over bouw van een fabriek in Kenia uit tot na de verkiezingen. Daarmee zou lokaal een waterirrigatiesysteem worden geproduceerd dat water en mest bespaart en deze zomer op de Keniaanse markt is gebracht. De bouw van de fabriek in het plaatsje Naivasha vergt een investering van € 797.100. ‘Als we zien hoe Kenia zich voorbereid op de verkiezingen dan was het waarschijnlijk één grote flop geworden,’ zegt Annemarie Vrolijk van Bosman.

Volgens een woordvoerder van de Keniaanse ondernemersorganisatie Kepa zijn door de politieke onrust en het recente etnische geweld in het land buitenlandse investeringen in de ijskast gezet, en is het vertrouwen onder Keniaanse ondernemers sterk gedaald. Dat kan tot economische problemen leiden, stelde PricewaterhouseCoopers in een onderzoek. Het bureau wijst op onder andere op oplopende energiekosten en dreigende devaluatie van de nationale munt.

Voor Dutch Water Limited (120 medewerkers, omzet onbekend) is het een zeer onduidelijke tijd in Kenia, zegt directeur Henk van Kouwen. Het bedrijf levert betaalbaar drinkwater in het Afrikaanse land, terwijl de gelieerde stichting S2S scholen, tehuizen en ziekenhuizen van gratis drinkwater voorziet. Dutch Water laat tot april 2013 geen bezoekers overkomen. ‘Iedereen is nerveus en we zijn bijzonder alert op alles wat er gebeurd,’ zegt Van Kouwen die gewoon doorgaat met ondernemen in het land omdat hij zichzelf minder ongerust maakt.

Al wordt volgens windenergieondernemer Pim de Ridder in Kenia over niets anders gepraat dan de verkiezingen; hij merkt niets van terughoudendheid of spanning bij de Keniaanse theeplantage-eigenaren die hij windturbines levert. Toch houdt ook de Nijmegenaar een slag om de arm. ‘Niemand waagt zich aan een voorspelling over de uitkomst, en mijn lokale partner is er niet zeker van wat er gaat gebeuren als Odinga (door het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolgd vanwege misdaden tegen de menselijkheid red.) de verkiezingen wint. Er is reden tot zorg, maar we zijn niet bang.’

Gerard Besseling (62) werd in 2007 door de Nederlandse ambassade ingeschakeld om Nederlandse toeristen te redden voor het geweld. De ondernemer belandde tien jaar geleden in Kenia, is met een Keniaanse getrouwd en stond aan het hoofd van meer dan tien Afrikaanse bedrijven, uiteenlopend van toerisme, transport tot en met huizenbouw. Hij begrijpt dat gezien het bloederige verleden Nederlandse ondernemers momenteel de kat uit de boom kijken, maar neemt zelf geen gas terug met zijn transport-, toerisme- en veebedrijf (ongeveer 300 medewerkers). Zijn omvangrijke netwerk, dat ook ministers telt, heeft hem gerustgesteld. ‘Kenianen stemmen voor het eerst elektronisch; dat maakt de kans dat de uitslag opnieuw wordt betwist klein. Ik heb een veel beter gevoel dan in 2007. Kenia is een prachtig land om in te ondernemen en als je weet waar de minister zijn biertje drinkt, dan gaat alles een stuk makkelijker.’

5 reacties op “Verkiezingen Kenia verlammen Nederlandse ondernemers

 1. “Niemand waagt zich aan een voorspelling over de uitkomst, en mijn lokale partner is er niet zeker van wat er gaat gebeuren als Odinga (door het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolgd vanwege misdaden tegen de menselijkheid red.) de verkiezingen wint.”

  Odinga wordt niet vervolgd, Kenyatta en Ruto wel. Beter de feiten checken!

  • Nee, Raila Odinga wordt niet vervolgd. Hij wordt juist door de meeste van de 40 volken gezien als de beoogd president! Kenyatta en Ruto worden vervolgd door het ICC. En omdat ze zich toch kandidaat hebben gesteld, zijn er spanningen in Kenia….. Wij hebben dit recent nog gevoeld/gezien in Kenia.

   • Ook zonder de ICC cases is er onrust in Kenia. Ik zit nu in Kisumu op een groot Urban Development Project en de situatie is hier behoorlijk explosief. Laatst nog een robbery van een businessman/political leader die leidde tot demonstraties die flink uit de hand liepen met gevechten, doden en meer 2007/8 toestanden… De politici blijven de tribal kaart spelen wanneer hun dat uit komt (en dat is vaak!). Maar ik heb vernomen dat zulke processes ook spelen in Europa, bijv. Frankrijk versus Corsica…
    5 jaar geleden zat ik in in de traangas in mijn office downtown Nairobi… Dit jaar ga ik een weekje op vakantie buiten Kenya rond 4 maart..

  • Jouw reactie zegt weer veel over de nederlanders. Zelfs in nederland gaat niets voor niets, zeker niet in de wereld van bouw en infrastructuur. De nederlandse regering is een van de weinige die het totaal bedorven regime van museveni in uganda blijft steunen met budget hulp, omdat het land een van de grotere klanten van onder andere melkpoeder en baby voeding is. Aanvaard de realiteit, en accepteer dat de hele wereld wordt geregeerd door geld. Ik zit al 15 jaar in uganda, en kan je verzekeren dat er zonder smeergeld niets loopt, maar dat je ook niets ten goede van de armen kunt doen zonder je in het systeem te begeven. Het geld van de grote buitenstaandes, de eerbare ontwikkelingsorganisaties, komt voor 80% ten goede aan de 1500 rijksten in uganda, volgens een survey van PriceWaterhouseCooper in 2009 dus daar worden de armen zeker niet wijzer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>