UNESCO stad Timboektoe loopt gevaar door Mali conflict

Reisgraag.nl. Als het geweld in Mali escaleert na de interventie van Frankrijk om de opmars van islamitische strijders te stoppen, zou de UNESCO stad Timboektoe gevaar kunnen lopen. UNESCO roept strijdkrachten op de oude stad met zijn historische en religieuze monumenten te beschermen.

“Ik vraag alle gewapende krachten om er alles aan te doen om het cultureel erfgoed van het land, die al ernstig is aangetast, te beschermen”. Dit zegt de directeur-generaal van UNESCO, Irina Bokova, eerder deze week.

Timboektoe, in het noorden van Mali, is een UNESCO World Heritage Site en van enorme culturele betekenis voor de organisatie, maar de laatste tijd is het zorgvuldig bewaard gebleven erfgoed ernstig bedreigd te midden van het slepende conflict. Timboektoe is een erg populaire bezienswaardigheid bij toeristen.

Mali werd vaak geprezen als een van de meest succesvolle democratieën in West-Afrika, tot de staatsgreep in maart vorig jaar. Dit leidde ertoe dat radicale islamitische groepen, gelinkt aan al-Qaeda, van de chaos wilden profiteren. Ze vestigden zich in het noordelijke deel van het land. In deze gebieden zou nu een verbod gelden op muziek, roken, drinken en kijken naar sport op tv.

De oude begraafplaats in Timboektoe is al meerdere keren het slachtoffer geweest van vernieling. Islamitische groepen beschouwen dergelijke heiligdommen als afgoderij en dus verboden door hun religie.

Deze week heeft Bokova een brief gestuurd aan de Franse en Malinese autoriteiten om een beroep te doen op het Cultuurgoederenverdrag van Den Haag uit 1954, uit respect voor de bescherming van culturele goederen en een verbod op het vernielen of beschadigen van deze erfgoederen.

Ze voegt eraan toe: “het cultureel erfgoed van Mali is een juweel waarvan de bescherming belangrijk is voor de hele mensheid. Dit is ons gemeenschappelijk erfgoed, niets kan het beschadigen ervan rechtvaardigen. Het draagt ​​de identiteit en waarden van een volk’’.

2 reacties op “UNESCO stad Timboektoe loopt gevaar door Mali conflict

  1. In dit artikel klinkt het alsof de coup de aanleiding was voor de rebellen om zich in het Noorden te vestigen! Terwijl het natuurlijk andersom was: de strijd met de rebellen leidde tot de coup.

  2. Laten we dit erfgoed absoluut bewaken.
    Anders denken geeft niet het recht, om de erfenis van ”andersdenkenden te roven en/of kapot te maken!
    Zeker niet als verdediging ervan niet meer mogelijk is en het afhankelijk is van bescherming.
    Respect blijft de sleutel!
    Wederzijds respect blijft een voorwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>