Recensie: Onverbloemde nostalgie van Mikea

Michel Vink. Drie jaar na het debuut Taholy is er Hazolava, het nieuwe album van Mikea dat vooral de crisis en problemen van Madagascar onder de aandacht poogt te brengen.

De band, die in 2003 werd begonnen door zanger/gitarist Theo Rakatovao, is geïnspireerd door de Beko, authentieke blues uit het zuiden van Madagascar. Het debuutalbum werd internationaal goed ontvangen, mede door het feit dat Mikea in 2008 de prestigieuze Prix Dëcouvert RFI in ontvangst mocht nemen.

Eigen achtergrond en identiteit
Het album begint fraai met een Malagassische versie van het bekende Hey Joe, hier getiteld Hë Joe, terwijl Nahazovaly een mooi eerbetoon is aan de liefde met Fitadiava op mondharmonica. Toch gaat het grootste deel van het album over de problemen die altijd besproken moeten worden en veel te horen zijn op soortgelijke albums van andere Afrikaanse artiesten. Veel nummers dus over de emigratieproblematiek, de zoektocht naar werk in een ander land en het onvermijdelijke verlies van traditionele waarden. Cafrik gaat over kolonisatie en de bijbehorende ellende, met als belangrijkste boodschap dat je nooit moet vergeten wat je eigen achtergrond en identiteit is.

Schreeuw om hulp
Op Fety is er ruimte voor feest, maar het leeuwedeel van het album blijft een soort schreeuw om hulp. Dat begint al op de titelsong Hazolava, over de Maloso, een dievenbende die de bevolking in diverse steden en dorpen van Madagascar in zijn greep heeft en met regelmaat berooid achterlaat. Andersoortig drama is er op de track Mba Nagnino, over de wens van de terugkeer van een vertrokken vrouw, net zoals het in Handea Aho gaat over het vertrek uit het ouderlijk huis om een zelfstandig leven op te bouwen.
Slotsong Many handelt over heimwee en nostalgie, en dat lijkt een beetje de algemene boodschap op Hazolava te zijn. Het vaderland mag nooit vergeten worden en dat wordt op het album kundig en duidelijk voor het voetlicht gebracht.

Bestel Hazolava online
Meer over Afrikaanse muziek en recensies op Mixite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>