Recensie: Nuru Kane stuitert van ambitie

Michel Vink. De muziek van Nuru Kane is een mengeling die voortkomt uit zijn multi-culturele achtergrond. Zo heeft hij Marokkaanse en Senegalese ouders, maar lijkt hij vooral te houden van blues en elke andere klank die voor de nodige afwisseling kan zorgen.

Sommige muzikanten vinden het moeilijk om zoveel verkwikkende invloeden samen te voegen in een frisse mix, maar Nuru heeft daar geen problemen mee, en wij als luisteraars nog minder. Issoire is een nummer dat sterk is beïnvloed door reggae, terwijl Sadye een hypnotiserende gnawa-track is. En we horen ook wat zigeuner-achtige klanken op Corriendo.

Lappendeken
Nuru's levensverhaal is, net als de karakteristieke Baye Fall kleding die hij draagt en de muziek, een lappendeken. Het leidde hem tot het opnemen van dit album, dat gaat over zijn jeugd in Senegal, zijn leven in Frankrijk, zijn reizen naar Marokko, zijn internationale optredens en zijn onconventionele kijk op het leven.
Geboren in de bekende wijk Medina in de Senegalese hoofdstad Dakar, was Nuru als tiener een fervent danser en lid van een geruchtmakende club break-dancers. Terwijl hij nog op school zat bouwde hij zijn eerste gitaar en begon te tokkelen. Hij kreeg van zijn moeder een echte gitaar toen hij zijn studie voltooide. Hij vormde zijn eerste band en zoals dat vaak gaat met muzikanten keken ze op tegen grote bekende sterren als Bob Marley, Fela Kuti en bluesmuzikanten die ze op de radio hoorden spelen.

Zangtechnieken
Hij begon bepaalde vocale effecten te creëren met traditionele Senegalese zangtechniek en andere invloeden. Op de track Yes We Kane zingt Nuru in het Frans met zware vibrato en zijn vocale wisselwerkingen doen denken aan call-and-response blues. De sfeer is luchtig en positief, maar Nuru's boodschap is in beginsel serieus. De track Exil bijvoorbeeld is een droevig nummer dat de levens van de mensen die in ballingschap leven herdenkt. Nuru gaat moeilijke thema's dus niet uit de weg. Eigenlijk komen op dit album alleen onderwerpen aan de orde die door iedereen kunnen worden herkend, zoals religie, huwelijk, gezin, dictatuur en de bevrijding van Afrika.

Nuru's vorige album, Sigil, was een groot succes en leverde hem een verdiende nominatie op voor een BBC 3 Award. We zijn benieuwd hoe dat zal gaan met Exile, dat stuitert van ambitie.

Bestel Exile online
Meer over Afrikaanse muziek en recensies op Mixite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>