Recensie: De afrorock-legendes van The Semi-Colon

Michel Vink. Na Brand New Wayo is Ndia Egbuo Ndia (Afro-Jigida) de tweede release van het label Comb & Razor van Uchenna Ikonne. En net als de eerste compilatie is deze re-issue een duidelijk voorbeeld van grote creativiteit uit het Nigeria van voorbije tijden.

Het album werd opgenomen door de Nigeriaanse rockband The Semi-Colon in 1976 en was een experimenteel antwoord op het op dat moment dominante afrobeat-geluid van Fela Kuti. Het album was lange tijd legendarisch onder verzamelaars en dj’s en behoorlijk zeldzaam binnen de scene. Met deze nieuwe release is er aan die zeldzaamheid dus een einde gekomen, maar legendarisch is hij wel gebleven.
Afro-Jigida telt zes tracks en werd als zodanig ook opnieuw op vinyl uitgebracht, later gevolgd door een cd-release. Als bonus werden de eerste duizend exemplaren voorzien van een single met de nooit eerder uitgebrachte demo Our Fada.

Afro-rock
Het label heeft een goede neus voor het opsporen van de beste Nigeriaanse muziek die in het verleden verscheen. En tot op heden hoorden we van deze band alleen een losse track op Soundway’s verzamelaar Nigeria Special uit 2007, dus de rest van hun werk wordt nu pas bij het grotere publiek bekend.
In vergelijking met de eerdergenoemde trendsetter Kuti zijn de nummers eigenlijk verrassend kort. Het totale album is slechts 35 minuten lang, maar daarbij heb je wel echte onvervalste afrorock. Overigens is nog wel duidelijk te horen dat het hier Afrikaanse muziek betreft. Als je bijvoorbeeld naar het laatste nummer van het album Yanga (Okongwu) luistert, wordt duidelijk dat ze een grote culturele invloed tot hun versie van rock hebben toegelaten.

Bestel Ndia Egbuo Ndia (Afro-Jigida) online
Meer over Afrikaanse muziek en recensies op Mixite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>