Nieuwe internetzender African Classics Radio draait 24 uur per dag vintage Afro-hits

Thomas Gesthuizen. In een recent interview in een Nigeriaanse krant liet Seun Kuti, de zoon van afrobeat-legende Fela, zich ontvallen dat wat hem betreft hedendaagse afrobeat geen Nigeriaans fenomeen meer is. Er zijn momenteel in Amerika en Europa inderdaad waarschijnlijk meer bands die het genre levend houden dan in de bakermat zelf. Seun was vooral onder de indruk van Jungle by Night, de negenkoppige afrobeat- en funkgroep opgericht door Amsterdamse middelbare scholieren, met wie hij in 2011 het podium deelde in een uitverkocht Paradiso.

De interesse van westerse musici in het werk van Fela Kuti gaat al terug naar de jaren 70 toen artiesten als Ginger Baker en Roy Ayers met hem optraden en opnamen. Maar in de afgelopen tien jaar is afrobeat populair geworden onder een breder en vooral heel jong publiek. Er zijn inmiddels tientallen afrobeat-bands die soms zelfs helemaal uit niet-Afrikaanse artiesten bestaan: van Antibalas uit New York tot het Engelse Ariya Astrobeat Arkestra. Legendes uit de scene van de jaren 70 zoals Tony Allen en Ebo Taylor zijn de afgelopen tijd regelmatig op toernee en brengen nieuw materiaal uit.

In het kielzog van die nieuwe aandacht groeit ook de belangstelling in andere ‘vintage’ muziek uit het Afrika van de jaren 70 en 80. Een groeiend aantal platenlabels is gespecialiseerd in het heruitbrengen van obscure Afrikaanse grooves, maar ook albums en tracks die in hun land van herkomst als evergreens beschouwd worden zijn tegenwoordig weer digitaal of zelfs op vinyl te koop. Het complete werk van Fela is sinds de jaren 90 al meerdere malen heruitgebracht, van andere artiesten verschijnen ‘best of’ compilaties.

En hoewel digitale muziekcollecties oneindig veel ruimte hebben, wordt niet alles wat ooit is opgenomen heruitgebracht. Relatief veel aandacht is er voor muziek die een herkenbare link met Amerikaanse 70s funk en soul heeft. Die invloed is aanwezig in afrobeat, maar er blijkt veel meer Afrikaanse funk, disco en boogie gemaakt te zijn dan je zou denken. Destijds soms uitgebracht als b-kantjes van singles op obscure labels, zijn de originele platen inmiddels erg moeilijk te vinden, getuige de exorbitante prijzen die ze op veilingsite Ebay opbrengen – € 2000 voor een Nigeriaanse funkplaat uit de jaren 70 is geen uitzondering.

De westerse interesse in de Afrikaanse popgeschiedenis lijkt soms wat eenzijdig; veel compilaties zijn nog altijd gericht op afrobeat, funk en soul, alhoewel highlife, rumba en zelfs bubblegum pop ook opnieuw in trek zijn bij een jong publiek. Gelukkig worden andere ‘out of print’ albums lokaal heruitgebracht, of vanuit de diaspora-gemeenschappen verkocht. En op internet bestaat een grote blog-gemeenschap waar, doorgaans zonder toestemming van de oorspronkelijke artiesten, complete discografieën via upload-sites worden gedeeld. Feitelijk piraterij, maar de doorgaans non-profit ‘sharing’ van in de vergetelheid geraakte albums heeft al meerdere keren geleid tot heruitgaven en soms zelfs tot een heropleving van de carrière van de artiest in kwestie.

Een van de eerste radiostations die zich helemaal wijden aan Afrikaanse grooves van de jaren 60 tot 90 is het internetkanaal African Classics Radio. Het initiatief van online muziek- en opinieplatform This Is Africa is sinds deze week te beluisteren via de website www.thisisafrica.me en mobiele apps voor iPhone en Android. De term ‘Classic’ wordt ruim geïnterpreteerd: het station speelt zowel hits als obscure tracks van de jaren 60 tot begin jaren 90. Naast nummers waar bijna elke 30+ Afrikaan mee is opgegroeid (Bunny Mack‘s ‘Let me love you’ of ‘Mario’ van Franco bijvoorbeeld) komen er tracks voorbij die recentelijk heruitgebracht zijn. Maar de meest interessante categorie songs op African Classics Radio vormen de hits die nog niet opnieuw op cd zijn verschenen. Door het radioteam van vinyl of cassette gedigitaliseerd geeft de muziek een nieuwe kijk op Afrikaanse pop in de afgelopen decennia en wordt het duidelijk dat de muzikale beleving van die tijd veel gevarieerder was dan de in het westen uitgebrachte albums doen vermoeden.

De This Is Africa webplayer en de mobiele apps voor iPhone en Android brengen de classics-zender samen met twee andere stations: het Keniaanse Ghetto Radio, dat live uitzendt vanuit een studio in Nairobi met muziek en discussie, en African Hit Radio, waarop de nieuwste hits uit Afrika te horen zijn, van azonto tot kuduro en van bongo flava tot Zuid-Afrikaanse house.

African Classics Radio is te beluisteren via http://www.thisisafrica.me
De iphone-app is gratis te downloaden via de App Store en een eenvoudige Android-versie is te vinden in de Google Play-store.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>