Fotoserie: Welkom in Oost Afrika

Foto’s en tekst: Malou Tichelaar. De herkenbare geur van aarde en verbrand hout dringt mijn neus binnen zodra ik het vliegtuig uitstap. Ik ben er weer. Afrika. Deze keer voor werk (West Kenia), daarna vakantie (kust), dan nog even voor mijn eigen bedrijf (Samburu land) en vervolgens voor werk nog heel even in Tanzania (Simanjiro).


West Kenia
Voor ontwikkelingsorganisatie ICS (Investing in Children and their Societies) was ik in het prachtig groene West Kenia (omgeving Kakamega). Het was net regentijd geweest en alles stond in de bloei. ICS ondersteunt de mensen in rurale gebieden en geeft hen dat extra zetje dat zij nodig hebben. We werken in West Kenia onder andere samen met boeren groepen die bijvoorbeeld trainingen krijgen op het gebied van winst maken en sparen, maar ook in positief ouderschap. In West Kenia enkele boerengroepen bezocht. Opvallend dat het voornamelijk vrouwen zijn die in deze vaak goed georganiseerde groepen werken. Ook enkele scholen bezocht die ICS ondersteunt met een speciaal programma samen met enkele partners. (www.ics.nl )

Kust
Na de werkweek ben ik op vakantie gegaan naar de kust. Een plaatsje vlakbij de Tanzaniaanse grens: Shimoni met het eiland Wasini vlak voor de kust. Een eiland met weggeslagen oevers waardoor tijdens eb de bomen aan de rand van het eiland lijken te zweven op slechts een dun stukje bodem. Wat is dit kustplaatsje een feest voor je zintuigen. Duizend en één kleuren en geuren. De kust is zeer kleurrijk doordat veel Kenianen die hier wonen moslim zijn. Veel vrouwen en kinderen lopen met de prachtigste felgekleurde doeken om hun lichamen geslagen.
De vele geuren komen van pas gevangen vis, zilte zeelucht, maar ook van de bananen en ananas die al te lang in de warmte liggen in de kleine stalletjes langs de weg. En de geur van gele, paarse en roze bloemen die overal langs muren opgroeien. Oude muren. Muren van de tijd dat hier de slavernij hoogtij vierde. Een droevige geschiedenis. Dit was het laatste stukje Afrikaanse land dat de Afrikaanse slaven zagen die vanaf hier, nadat ze eerst gevangen zaten in de grotten, werden verscheept naar Azië.

Samburu land
Na de vakantie aan de kust vervolg ik mijn reis richting het noorden: Samburu land. De reis gaat naar Maralal. Daar ga ik sieraden halen die een vast groepje prachtige Samburu vrouwen maakt voor mijn bedrijfje FairBeads (www.fair-beads.nl) . Dankzij FairBeads hebben deze vrouwen nu een inkomen. De reis richting Maralal werd een poos geleden afgeraden. Inmiddels is dat niet meer zo. Wel kom je door een stuk ‘ niemandsland’ en wordt hier geadviseerd drie uren door te rijden en niet te stoppen. In dit deel van Kenia zijn nog veel stammenstrijden gaande. Om vee. In het nabije verleden zijn er veel doden gevallen en ook laatst zijn er weer veel mensen omgekomen. Droevige verhalen voor dit prachtige gebied. Het is een fascinerend stuk Kenia met een fascinerend volk: de Samburu.

Tanzania
Als laatste bezoek ik voor een ICS project nog Tanzania: Simanjiro district. Het is hier zeer droog. Je kunt er uren rijden terwijl je alleen maar een dor landschap ziet, rood zand en her en der een boompje. Af en toe word je opgeschrikt door een prachtige baobab boom. De koning der bomen. Ze zijn enorm! Ondanks alle dorheid ben ik toch weer verbolgen over de schoonheid van het landschap. In Simanjiro ga ik op bezoek bij enkele masaai boeren die via ICS training hebben gehad in het stallen van hun koeien en de gezondheid van hun koeien.
Mijn reis was zeer bijzonder en tijdens elke reis verbaas ik me weer wat Afrikaanse landen met me doen. De landschappen, de mensen, de overweldigende natuur, de sfeer, de culturen.
Ik stap uit het vliegtuig. Weer in een ander Afrikaans land. Maar de geur is weer hetzelfde. Aarde en verbrand hout. Ik ben er weer. Afrika.

Eén reactie op “Fotoserie: Welkom in Oost Afrika

  1. Mooi verslag over mooie landen en mooie mensen. Ik neem aan dat je in Maralal met Mirjam hebt gesproken. Ik ben een vriend van haar en steun haar stichting SEED Samburu. Ik roep iedereen die dit leest op deze stichting te steunen. SEED Samburu doet voortreffelijk werk op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, zorg, etc. Zie http://www.SEEDSamburu.com

    Willem Lageweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>