Fotoserie: Thee, de nationale drank van Marokko

Tekst en foto’s: Annette van Erkel. Waar je in Marokko ook komt, overal wordt je thee aangeboden. De mensen drinken de thee in kleine, soms fraai gedecoreerde glaasjes. Hoewel de theeceremonie niet zo uitgesproken is, is de bereiding wel een strikt ritueel.


Groene thee is de basis. In een metalen theepot worden de groene theeblaadjes eerst met een scheut kokend water gewassen. Na het afgieten wordt er veel suiker en verse munt toegevoegd. Vervolgens wordt de pot vol geschonken met gekookt water, waarna de thee dan nog vijf minuten moet doorkoken. Het eerste geschonken glaasje thee gaat weer in de pot terug waardoor alle smaken goed door elkaar kunnen trekken.
Dan worden alle glazen ingeschonken, liefst van zo hoog mogelijk zodat er een laagje schuim op de thee komt te staan, maar ook omdat het hoog inschenken voor gastvrijheid staat. En vooral bij bezoek.
Bij gebrrek aan meubilair zitten de mensen op kleden en kussens op de grond. Voor de theeceremonie wordt dan een groot metalen blad met drie pootjes gebruikt. Bij een enkeling wordt voor het koken nog een aardewerken stoof gebruikt en doorgaans worden er amandelen, walnoten en vers brood met olijfolie geserveerd.

De foto’s van de theeceremonie heb ik bij mensen wonende in de dorpjes van de Hoge Atlas, provincie Azilal, gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>