Fotoserie: Het regenwoud van Madagaskar

Foto’s en tekst: Yvonne de Boer. De natuur in Madagaskar wordt bedreigd. In hoog tempo worden stukken grond platgebrand. Het jaarlijks branden van de vegetatie is een eeuwenoude traditie op dit grootste Afrikaanse eiland, maar er ontbreekt echter controle en een goede natuurwetgeving heeft het land niet.


Tot aan de grenzen van de natuurparken zijn zwartgeblakerde lappen grond te bespeuren. Aan het einde van het droge seizoen kringelen rookpluimen op in het heuvelachtige land, een teken van aangestoken vuurtjes. Ook de jacht is een probleem. En dat is zonde. De flora en fauna op Madagaskar is uniek, veel soorten komen nergens anders ter wereld voor.
Gelukkig zijn er enkele nationale parken, die zeer de moeite van het bezoeken waard zijn. Het regenwoud van Ranomafana wordt doorsneden door watervallen en stroompjes. Hier is het glibberen geblazen over de smalle bospaadjes, op zoek naar lemuren. Deze halfapen komen alleen op Madagaskar voor. Kameleons, in alle groten en maten, verschieten regelmatig van kleur. Allerlei soorten insecten en andere geleedpotigen springen of kruipen rond.
In het park van Andasibe probeert de parkleiding toeristen en parkbewoners op te voeden. Een bord meldt dat er niets uit het park mag worden meegenomen, behalve foto’s. Hier leeft de indri, de grootste lemuur van allemaal. Een luid gegil klinkt door het oerwoud. Hoog in de bomen springen deze dieren zijwaarts van tak naar tak. Een bijzondere belevenis. Helaas is er weinig primair regenwoud meer over. De diversiteit aan planten- en diersoorten in het secundaire woud is een stuk minder.
Madagaskar is in opkomst als toeristenbestemming, vooral vanwege de unieke natuur. Het is dus in meerdere opzichten belangrijk dat deze bijzondere natuur beter beschermd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>