Fotoserie: Geloven in Ethiopië

Foto’s en tekst: Yvonne de Boer. Het noorden van Ethiopië is overwegend Christelijk-Orthodox. In de hoofdstad Addis Abeba is dit al te merken. In alle vroegte klinkt het vrome monnikengezang. Door middel van luidsprekers kan de hele buurt meegenieten van de twee uur durende ochtendmis.


Er doen vele verhalen en legenden de ronde bij dit geloof. Het klooster van Debre Libanos is gesticht door Tekle Hayamot. Deze monnik heeft zeven jaar staand op één been doorgebracht terwijl hij leefde van één zaadje per jaar, dat hem door een vogeltje in de mond werd gelegd.
De muren van de kerken bij het Tanameer zijn voorzien van bijzondere, kleurrijke afbeeldingen uit de bijbel. De altijd aanwezige priester toont heilige geschriften stammend uit de Middeleeuwen, maar, o wonder, nog in prima conditie. Hiervoor is geen verklaring.
In Axum ligt volgens de legende de Ark des Verbonds verborgen. Of dit verhaal klopt weet niemand, behalve de priester die de Ark bewaart. Niemand anders mag de binnenste ring van de kerk betreden.
Diverse kerken en kloosters zijn op moeilijk te bereiken plaatsen gebouwd. Het klooster van Debre Damo ligt bovenop een rotsachtig plateau en kan alleen per touw bereikt worden. Alleen mannen kunnen deze uitdaging aan, zo zegt men.
De rotskerken van Lalibela behoren tot één van de wereldwonderen. Een deel wordt ontsierd door grote overkappingen, om de kerken te beschermen tegen weersinvloeden. De kerk Bet Giyorgis, de beroemde kruisvormige kerk, ligt echter volledig vrij. Deze kerk is later gebouwd dan de rest en voorzien van drainagesysteem. Alle kerken zijn uit de rotsen gehouwen met behulp van engelen, zo doet het verhaal de ronde.
Ethiopië is in allerlei opzichten een bijzonder land. Het is, op een enkele poging van de Italianen na, nooit gekoloniseerd geweest. Het is er bergachtig, in tegenstelling tot de omringende landen. Hierdoor is een unieke flora en fauna ontstaan. De belevenis en uiting van het Christelijk-Orthodoxe geloof is er kleurrijk en vroom tegelijkertijd. Dit alles maakt reizen door dit land tot een bijzondere belevenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>