Fotoserie: Droogte in Namibië

Foto’s en tekst: Yvonne de Boer. Het begin van de droge tijd nadert in Namibië. Rivierbeddingen drogen op, weidegebieden verdorren en het wild concentreert zich rondom de waterpoelen. Namibië is één van de droogste landen ter wereld. Mens en natuur zijn aangepast aan extreme weersomstandigheden.


In het droge zuiden komt de kokerboom voor. De bosjesmannen gebruiken de holle takken van deze boom om hun pijlen in op te bergen. Een boer vertelt dat de regens in het zuiden van het land het afgelopen jaar goed waren. Hij staat in een wuivend grasveld. Een jaar eerder echter viel er nauwelijks een druppel en was zijn land een kale vlakte. Nog geen 100 kilometer verderop rijzen enorme zandduinen op, reikend tot aan de oceaan.
Het Himbavolk hoedt geiten en is gewend haar kamp regelmatig te verplaatsen. Ook de woestijnolifant is erop ingesteld om lange afstanden te kunnen overbruggen op zoek naar water. De welwitschia kan wel duizenden jaren oud worden. In verdorde toestand wacht deze plant op de eerste druppel regen, om daarna tot volle bloei te komen. Wildpark Etosha bestaat deels uit een grote zoutpan. De natuur ziet er wit uitgeslagen uit. Kuddes antilopen zoeken de waterpoelen op, totdat zij verdrongen worden door de olifanten. Het water wordt zorgvuldig verbruikt. En dan is het wachten op de eerste regens. Als deze komen.

Eén reactie op “Fotoserie: Droogte in Namibië

 1. Redactie /fotograaaf.

  Ik kijk altijd met veel belangstelling naar de foto rapportages.
  Ik heb zelf tussen 1971-1974 in Nigeria gewerkt en daar geleerd van Afrika te houden.
  Het bekijken van de fototseries zijn voor mij altijd een moment van terug dromen naar de tijd dat wij in Afrika woonden en werkten. Daarnaast ook een tijd van bezinning en nadenken over de problemen die Afrika voortdurend op haar pad tegenkomt.

  In ieder geval bedankt en met veel respect

  Cees van Rest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>