Fotoserie: Allemaal naar school

Foto’s en tekst: Yvonne Zomerdijk-Vermeer. Burkina Faso is het land met de een van de grootste populaties analfabeten. In 1996 ging in de provincie Yatenga in de regio Noord nog maar 10% van de kinderen naar school. Op het platteland kon niemand lezen en schrijven. Inmiddels gaat 90% van de kinderen in Yatenga naar school en kan 35% van de volwassen plattelandsbewoners lezen en schrijven.


De alfabetiseringscursussen voor volwassenen worden gegeven onder primitieve omstandigheden. De dorpelingen bouwen van leem, stro, takken en cementzakken een hut voor de lessen en een hut waar de kleine kinderen van de cursisten opgevangen worden. Voor schoolbanken, een schoolbord en schoolmateriaal zijn zij afhankelijk van financiering uit fondsen of van particuliere organisaties.
De plattelandsbewoners leven van de opbrengst van hun land. Door middel van de cursussen leren de volwassenen niet alleen lezen, schrijven en rekenen, maar worden ze ook geïnformeerd over allerlei zaken die hun levensomstandigheden kunnen verbeteren: gezondheidszorg, hygiëne, kinderverzorging, opvoeding, zorg voor het milieu, betere landbouwmethoden, mensenrechten, etc. Gealfabetiseerde volwassenen worden getraind in inkomsten generende activiteiten zodat zij op den duur over geld beschikken voor onderwijs, medische zorg en aankopen die hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.
Als de oogst goed is, komen de volwassenen naar de cursus en gaan de kinderen naar school. Helaas is in 2011 de oogst mislukt door onvoldoende regen. Stichting WOL en haar partner DSF houden zich bezig met onderwijsprogramma’s in de regio Noord in Burkina Faso. Als gevolg van de voedselcrisis dreigden veel cursisten niet naar de cursussen te komen en zou het verzuim en voortijdige onder de cursisten en schoolkinderen dit jaar hoog worden. Stichting WOL heeft een noodactie kunnen opzetten waardoor DSF 200 ton voedsel heeft kunnen kopen voor 105 alfabetiseringscentra met bijbehorende crèche plus 5 basisscholen. Dagelijks kregen de cursisten, hun kleintjes en de schoolkinderen een lunch. Resultaat: een oorkonde van de gouverneur van de regio voor de beste resultaten van de regio bij de alfabetiseringscursussen en een bovengemiddeld resultaat op de scholen.
Meer informatie: www.stichtingwol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>