Eerste budgetmaatschappij Afrika stijgt op

Reisgraag.nl. Vandaag steeg de eerste vlucht van FastJet op in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania. Het is de eerste low-cost vliegmaatschappij van het Afrikaanse continent. FastJet is het idee van easyJet oprichter Stelios Haji-Ioanou.

Vooralsnog biedt het enkel bestemmingen binnen Tanzania aan, maar Haji-Ioanou wil ook internationale vluchten aan gaan bieden, eerst naar bestemmingen in Oost-Afrika en later naar Ghana en Angola.

De Afrikaanse prijsvechter heeft een groot voordeel op de andere, full-service luchtvaartmaatschappijen. Die vragen immers rond de €280,- voor een retourtje Dar es Salaam-Kilimanjaro. FastJet kan dankzij het gebrek aan franje datzelfde retourtje aanbieden voor maar €40,-.

Als het low-cost model aanslaat dan kan het voor toeristen het reizen in Afrika veranderen. Men kan dan voor een betaalbare prijs een safari in Kenia combineren met een gorilla trek in Uganda en relaxen op het strand van Zanzibar. Ook is het een uitkomst voor Afrikaanse zakenmensen, die dankzij te dure vliegreizen meestal genoodzaakt zijn om grote afstanden per auto of bus af te leggen. Dat zijn vaak lange en gevaarlijke reizen.

FastJet begint met vluchten vanuit Dar es Salaam naar Kilimanjaro en Mwanza, een stad bij het Victoriameer. Tegen het einde van het jaar wil de prijsvechter al de eerste internationale vlucht naar Entebbe, Uganda maken. Rond Pasen wordt de tweede basis in Nairobi, Kenia in gebruik genomen. Nu vliegt FastJet nog maar met drie Airbus A319′s rond, maar in 2013 worden nog eens 12 extra A319′s afgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>