Boek: Soraya’s lied

Miriam Grootscholten. Leila Aboulela vertelt over de familie van Mahmoud Abuzeid, die in de jaren vijftig in Egypte en in Soedan persoonlijke en politieke veranderingen ondergaat.

Mahmoud is rijk en een goed mens. Hij heeft zijn handen vol aan zijn familie: zijn eerste vrouw die onontwikkeld is en lastig, maar waarvan hij niet wil scheiden uit verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn tweede, jongere en mondainere vrouw, een Egyptische die slecht aan Soedan kan wennen en die er op een moment voor kiest om bij hem weg te gaan. Zijn zoons, waarvan de één een nietsnut is en de ander na een fatale duik in zee verlamd is.

Die tweede zoon speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij is gefigureerd naar de dichter Hassan Awad Aboulela, de oom van de auteur. In haar verantwoording zegt ze geen biografie te hebben willen schrijven en dat ze aspecten in de familiegeschiedenis heeft veranderd en fictionele personages heeft toegevoegd. Zo valt het boek niet onder de noemer `literaire non-fictie’ maar eerder in het genre van de streekromans. Dat is bijzonder, een streekroman die zich afspeelt in Soedan, dat toen nauwe banden met Egypte onderhield. De jaren vijftig verfraaien het decor.
Boeiend om te lezen hoe een familieleven er toen uitzag. Egypte was dan meer ontwikkeld maar in Soedan was er toch ook al de discussie rond afgedane gewoonten als vrouwenbesnijdenis. Wanneer de eerste vrouw van Mahmoud het dochtertje van zijn tweede vrouw stiekem laat besnijden is niet alleen Mahmoud ziedend van woede; voor zijn tweede vrouw is het de druppel die haar doet besluiten terug naar Cairo te gaan. Als de vrouwen van de familie naar Egypte reizen, passen ze zich snel aan door de hoofddoek af te doen en moderne zomerjurken te dragen. Aboulela verstaat de kracht om de lezer het verhaal in te trekken en zo waant deze zich al lezend in een Soedan dat zich ontworstelt aan de Britse heerschappij, waar in Khartoem het eerste flatgebouw verschijnt en waar een gehandicapte dichter zomaar beroemd wordt. Een warm boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>