Afrikaanse savannes zien houtvoorraad snel slinken

IPS. Afrika ten zuiden van de Sahara ziet zijn houtvoorraad snel slinken. Voor de meesten daar is hout de belangrijkste energiebron.

Als de huidige houtconsumptie niet verandert, dan is de voorraad over dertien jaar op, zeggen Zuid-Afrikaanse onderzoekers. De houtconsumptie zou acht jaar lang met 15 procent per jaar moeten dalen om weer een duurzaam peil te bereiken, berekenden ze.
Ze vlogen boven 30.000 hectare savannegebied in eigen land, onder meer boven het bekende nationaal park Kruger.

Belangrijkste energiebron
Voor twee derde van de gezinnen in Afrika ten zuiden van de Sahara zijn hout en houtskool de belangrijkste energiebron (koken, verwarming). In Zuid-Afrika alleen al gaat om het 2,4 miljoen gezinnen, die samen 4 tot 7 miljoen ton per jaar hout verbranden. In de rest van de regio, die minder ontwikkeld is dan Zuid-Afrika, ligt het verbruik nog hoger.
‘De achteruitgang van de brandhoutreserves in de Afrikaanse savannes is ernstig’, zeggen de wetenschappers. ‘Het onderstreept het belang van betaalbare energie voor economische ontwikkeling op het platteland.’
Momenteel is een elektrische kachel het enige alternatief, zeggen ze. Maar de omschakeling verloopt traag, wellicht door de hoge kostprijs van kachel en elektriciteit. Waar veel werkloosheid is, hebben mensen ook meer tijd om hout te sprokkelen.

Gemeten met licht
Het onderzoek gebeurde vanuit een vliegtuig met lidar-technologie (afkorting van light detection and ranging) aan boord. Daarbij wordt de afstand tot een object of oppervlak gemeten met laserpulsen. Zoals radar zo’n afstand met radiogolven meet, zo doet lidar dat met licht.
De lidar-metingen maakten het mogelijk de boomhoogte en dus het houtvolume te bepalen. Nadien werden ze gekoppeld aan bekende gegevens, zoals sociaaleconomische data en houtconsumptie.
De studie is gepubliceerd in Environmental Research Letters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>